Psihoterapie de familie

Familia este un întreg, un sistem în care fiecare membru își găsește locul și își joacă rolul după anumite tipare de interacțiune și comunicare, valori și reguli, stabilite implicit sau explicit și care mențin funcționarea și integritatea familiei ca un tot. 

Dar ce se întâmplă atunci când, în cadrul acestui mecanism complex și elaborat, una sau mai multe dintre rotițe – membrii familiei, se abat de la regulă, schimbă sensul ori îi testează granițele și flexibilitatea?… În acest caz funcționarea întregului sistem este afectată și echilibrul îi este amenințat de stresul acestui ”altfel”.

În astfel de situații psihoterapia de familie vine în sprijinul sistemului cu tehnici și sarcini specifice, atât individuale – pentru fiecare membru, cât și de grup – pentru întreaga familie, cu scopul de a îmbunătăți comunicarea, cooperarea și implicarea membrilor.

Ședințele de psihoterapie de familie au o durată de 90 minute și se adresează întregii familii, atât nucleare, cât și de origine și pot varia în componență, pot fi ședințe organizate cu participarea tuturor membrilor sau alternativ, numai a unora dintre ei. Numărul și frecvența ședințelor se vor stabili în funcție de dificultățile cu care se confruntă familia și de deschiderea cu care se implică în terapie. Terapeutul va stabili împreună cu familia obiective comune, timpul în care apreciază că vor fi atinse și modalitatea de determinare a progresului în fiecare etapă.

Vor fi abordate aspecte legate de:

  • Structura familiei – tipare de comunicare și interacțiune, reguli de funcționare, granițe, alianțe, coaliții
  • Resursele familiei și ale fiecărui membru în parte, precum și tehnicile ori strategiile deja încercate de familie pentru rezolvarea problemei
  • Etapele vieții de familie și gestionarea provocărilor asociate fiecăreia, atât în familia de origine, cât și în cea nucleară
  • Valori, principii, ritualuri specifice familiei